Wondverzorging bij dieren

Dieren kunnen op verschillende manieren verwondingen oplopen, zoals snij- en schaafwonden, bijtwonden of brandwonden. Een goede en tijdige wondverzorging helpt infecties te voorkomen en bevordert een snel herstel. Hieronder leest u hoe u een wond bij uw huisdier kunt verzorgen en wanneer het nodig is om een dierenarts te raadplegen.


Eerste hulp bij wonden

1. Blijf kalm en zorg voor veiligheid

Bij pijn kunnen dieren schrikken en onverwachts bijten of krabben. Benader uw huisdier voorzichtig en gebruik indien nodig een muilkorf (bij honden) of een handdoek om uw dier rustig te houden.

2. Inspecteer de wond

Controleer de wond op vuil, bloedingen of diepe sneden. Kijk ook of er sprake is van zwelling of een mogelijke bijtwond, die vaak dieper kan zijn dan het lijkt.

3. Reinig de wond

  • Spoel de wond voorzichtig met lauwwarm water of een fysiologische zoutoplossing.
  • Gebruik een steriel gaasje om vuil en bloed weg te deppen. Vermijd het gebruik van watten, omdat de vezels in de wond kunnen achterblijven.
  • Gebruik een desinfectiemiddel zonder alcohol (zoals chloorhexidine) om de wond schoon te houden.

4. Stop eventuele bloedingen

  • Oefen lichte druk uit met een schoon gaasje of doek om het bloeden te stoppen.
  • Houd het aangedane gebied omhoog (indien mogelijk) om het bloeden te verminderen.
  • Bij aanhoudende of hevige bloedingen is directe hulp van een dierenarts noodzakelijk.

5. Bescherm de wond

  • Kleine wonden kunnen aan de lucht drogen, maar bij grotere of diepere wonden is het verstandig om een steriel verband aan te brengen.
  • Voorkom dat uw dier aan de wond likt of bijt door eventueel een kraag, speciaal verband of een romper te gebruiken.


Wanneer naar de dierenarts?

Bij elke wond adviseren wij om contact op te nemen met de dierenarts. Op deze manier kunnen wij samen met u kijken wat er nodig is om de wond te verzorgen en laten genezen, zodat er geen infectie in komt. 


Nazorg en genezing

Houd de wond dagelijks in de gaten en zorg ervoor dat uw huisdier er niet aan krabt of likt. Vervang indien nodig het verband en blijf de wond schoonhouden.  De wond schoonhouden kunt u het beste doen met een chloorhexidine desinfectiemiddel. Daarnaast zorgt honingzalf voor een snel wondherstel.

Bij twijfel of als de wond niet goed geneest, is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen.