Tijdens een onderzoek of behandeling kan het nodig zijn om uw dier even te laten slapen. Dit kan zijn omdat wij een pijnlijke ingreep moeten verrichten bij bijvoorbeeld een operatie of gebitsextracties, of omdat we zonder het slapen geen röntgenfoto’s of gebitsreiniging kunnen uitvoeren. Afhankelijk van wat moet gebeuren, kunnen wij bepalen of uw dier een licht slaaproesje nodig heeft, zoals bij rontgenfoto’s of een echo, of een algehele narcose. Bij een algehele narcose krijgt uw dier ook een infuus en wordt het zoals wij dat noemen geintubeerd. Beide geven meer veiligheid voor de narcose. Bij een lichte algehele narcose krijgt uw dier een lage dosering slaapmiddel en lichte pijnmedicatie tijdens de narcose. Bij een diepe narcose krijgt uw dier een hogere dosering slaapmiddel en stevige pijnmedicatie, zodat er geen pijn gevoeld wordt. Denk hierbij aan een castratie of gebitsextractie van grote kiezen.
Wanneer zich de gelegenheid voordoet, prefereren wij de aanwezigheid van de eigenaar van het dier bij het in slaap brengen. Dit gebeurt vooral bij honden. Wij merken dat dieren hier prettig op reageren, omdat het vaak toch best spannend is. Je staat op een vreemde tafel, je krijgt een prikje.. de troost en knuffel van het baasje geeft toch wat vertrouwds. Hier maken wij dan ook tijd voor in de voorbereiding op de ingreep.
Licht roesje
Een licht roesje is alleen om het dier eventjes te laten slapen, zodat er bijvoorbeeld een echo kan worden gemaakt of röntgenfoto’s. Zodra dit onderzoek verricht is, wordt het dier wakker gemaakt en mogen ze weer naar huis. Hierbij wordt alleen slaapmiddel gebruikt, en soms ook iets tegen pijn indien nodig.
Lichte algehele narcose
Bij een algehele narcose slaapt het dier langer dan bij een roesje. Hierbij krijgt het dier allereerst een infuus om het slaapmiddel en een lichte pijnmedicatie via toe te dienen. Zo kan namelijk een gebitsbehandeling met veel tandsteen toch pijnlijk zijn voor het dier, maar is het niet zo pijnlijk als een operatie. Wanneer het niet lukt om wakker een ‘infuusje te prikken’, geven we eerst een prikje onder de huid of in de spier. We vinden het zeer belangrijk dat dit rustig gebeurt, om extra stress te voorkomen. Wanneer het dier slaapt krijgt het een extra middel genaamd propofol dat nog een diepere slaap geeft, zodat wij kunnen intuberen. Dit houdt in dat het dier een zogenaamde ‘tube’ in de keel krijgt tot aan het begin van de longen. Via deze tube wisselen de ademgassen zich uit en krijgt het dier naast zuurstof ook een gas dat het dier verder in slaap houdt, genaamd isofluraan. Deze tube is gekoppeld aan ons narcose apparaat en laat ons zien hoe goed uw dier ademt. Op het moment dat uw dier niet goed zelfstandig ademt, neemt dit apparaat de ademhaling over en gaat voor uw dier ademen. Zo kunnen wij kritieke of oudere dieren een veiligere narcose bieden. Dit kunt u vergelijken met de narcoses in het ziekenhuis.
Diepe algehele narcose
Het starten van een diepe algehele narcose is hetzelfde als een lichte algehele narcose. Wat echter het verschil maakt, is dat wij bij een diepe algehele narcose iets meer slaapmiddel in het begin geven. Daarnaast krijgt het dier stevige pijnmedicatie. Zonder dit is een castratie, sterilisatie of het trekken van grote kiezen niet uit te voeren.
Na een algehele narcose wordt het dier bij ons opgenomen voor een dagopname. Het duurt namelijk een stuk langer om goed wakker te zijn na een algehele narcose, dan na een roesje. Wanneer het dier weer stevig op de poten staat, mag het weer lekker terug naar huis. De blijdschap bij het zien van de baasjes bij het ophalen, en de blijdschap van de baasjes bij het zien van hun huisdier, blijft een mooi gezicht.