Parvo is een zeer besmettelijk virus wat verschillende symptomen kan laten zien, zoals (bloederige) diarree, braken, sloomheid, spierzwakte en koorts.
Bij een besmetting met parvo kan de diarree in milde mate optreden tot ernstige mate en zelfs tot dodelijke mate. Parvo valt ook de witte bloedcellen aan, waardoor de weerstand van uw dier daalt en uw dier hierdoor vatbaar wordt voor andere virussen en bacteriën.
Parvo is door middel van een ontlastingsonderzoek aan te tonen.
Elke hond wat onvoldoende gevaccineerd is kan ziek worden van parvo. Pups krijgen door het drinken van moedermelk antilichamen, wat hen in de eerste weken beschermd. Deze bescherming duurt maximaal 5 maanden, hierna verdwijnen deze antilichamen namelijk langzaam uit het lichaam. Dit zorgt ervoor dat uw hond vatbaar wordt voor parvo. Daarom is het belangrijk om uw hond van pups af aan te vaccineren tegen parvo, zodat uw hond zelf weerstand hiertegen kan opbouwen. Elke pup heeft dus een periode in zijn leven waarop hij vatbaar is voor dit virus.
Via de moedermelk krijgen pups antilichamen binnen. De duur van de bescherming van de moedermelk is afhankelijk van de vaccinatiestatus van het moederdier en de hoeveelheid melk wat de pup in de eerste uren van zijn leven heeft gedronken.
Een besmet dier verspreidt parvo via zijn ontlasting. Een besmetting kan door contact met een ziek dier, een net hersteld dier of een besmette ruimte wat (nog) niet is ontsmet. Ook via onze handen en kleding kan het virus zich verspreiden.
Er is helaas geen geneesmiddel tegen parvo zelf. Elke hond zal het virus zelf moeten overwinnen. De kans op herstel is afhankelijk van de ernst van de ziekte, de condititie van de hond en de kwaliteit van de zorg. Er is enkel een symptomatische behandeling mogelijk bij dit virus.
Omdat parvo erg besmettelijk is, kunnen (mogelijk) besmette dieren het beste in quarantaine verzorgd worden.
Na besmetting worden de meeste honden binnen enkele dagen ziek. Echter treden de eerste symptomen soms ook pas na 2 weken op. Na herstel kan de hond het virus nog 2 weken uitscheiden in de ontlasting. Wanneer het dier genezen is en de quarantaine mag verlaten, is het advies om hem goed te wassen. Viezigheid in de vacht kan namelijk het virus nog bevatten.