Niesziekte is een veelvoorkomende ziekte bij de kat en wordt veroorzaakt door het Feline Herpesvirus (FHV) en/of het Feline Calicivirus (FCV). Niesziekte wordt voornamelijk gezien op plekken waar katten in grote groepen samenleven, maar ook een binnenkat wat alleen gehouden wordt, kan niesziekte krijgen. Kittens, oudere katten, ongevaccineerde katten en katten met een slecht immuunsysteem lopen een groter risico op niesziekte.  

Het Feline Herpesvirus veroorzaakt meestal ernstige en mogelijk levensbedreigende ziekteverschijnselen. De meeste besmette katten herstellen volledig. Echter kan het herstel enkele weken in beslag nemen en houden sommige katten er blijvende schade aan over, zoals een chronische neusverkoudheid. Het Feline Calicivirus veroorzaakt meestal mildere symptomen. 

Een diagnose wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en eventueel laboratoriumonderzoek. Niezen, snot uit de neus, rode ogen, koorts, sloom en weinig eten zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige katten kunnen ook last hebben van zweertjes op de tong en het gehemelte, hoesten, benauwdheid, oedemen en last van het hoornvlies.  

De beste manier om de kans op de ziekte te verkleinen is door uw kat tegen de ziekte te laten vaccineren. Een vaccinatie is geen garantie dat uw kat geen niesziekte kan krijgen. Wel zijn de symptomen in dit geval milder.