FeLV komt veel voor in zowel Amerika als Europa. In Nederland komen de virussen FIV en FeLV relatief weinig voor door een succesvol zwerfdierenbeleid en goede diergeneeskundige zorg.
FeLV is erg besmettelijk en kan worden overgedragen door vechten, sexueel contact en van moeder op kitten. Gezamelijk gebruik van voerbakken, likken en niezen kan het virus ook overdragen.
40% van alle katten wat besmet raken met het virus, overwint het binnen 3 – 4 maanden. De andere katten zijn blijvend besmet. 25% van deze katten overlijdt binnen 1 jaar. 75% van de katten met een blijvende besmetting is na 3 jaar overleden.
Er zijn geen specifieke symptomen wat horen bij FeLV. Het belangrijkste symptoom is dat de weerstand van uw kat minder wordt. FeLV kan als gevolg bloedarmoede, kanker en verschillende andere ziekten hebben. Soms kan het jaren duren voordat uw kat ziek wordt na besmetting.
FeLV wordt gediagnostiseerd door middel van een bloedtest.
Wanneer uw kat positief test maar verder geen ziekteverschijnselen vertoont, heeft uw kat 40% kans om de ziekte te overwinnen. Wanneer uw kat positief test en wel ziekteverschijnselen vertoont, is de kans groot dat uw kat een blijvende besmetting heeft.
Indien uw kat een positieve test heeft is het belangrijk om geen nieuwe katten in huis te nemen. Daarnaast is het ook belangrijk om voor een goede weerstand van uw kat te zorgen: goed eten en goed vaccineren. Wij adviseren om uw kat binnen te houden, omdat op deze manier de kans kleiner is dat uw kat besmet wordt met een andere ziekte. Ook kan uw kat op deze manier geen andere katten besmetten.