Zweepwormen (Trichuris vulpis) worden ook wel kennelwormen genoemd. 0,7 – 5 % van alle honden is besmet met zweepwormen. In kennels waar echter niet genoeg schoongemaakt wordt, kan dit percentage oplopen tot 30 %. Dit geeft de naam kennelworm.
Zweepwormen bevinden zich in de dikke- en blinde darm van honden en vossen. De worm is aan de voorkant smal en aan de achterkant dit. De zweepworm heeft daarom zijn naam te danken aan zijn vorm.
Het dunne gedeelte van de worm ligt onder het slijmvlies van de darm en het dikke gedeelte ligt in de darm.
De meeste besmette honden hebben geen tot amper klachten. Wanneer honden wel klachten krijgen, kan er bijachtige diarree optreden wat telkens terugkeert, donker is en stinkt. Daarnaast kan er ook bloed en/of slijm bij deze ontlasting zitten.
Daarnaast kan de buik pijnlijk gezwollen zijn en in ernstige gevallen kan er bloedarmoede optreden.
Pups kunnen overlijden aan een infectie met zweepworm.
Wanneer de wormen volwassen zijn kunnen de citroenvormige eitjes in de ontlasting aangetroffen worden. Het duurt na besmetting 60 tot 90 dagen voordat de wormen volwassen zijn. Een volwassen worm kan 1,5 jaar oud worden en gedurende zijn hele leven eitjes leggen.
Ter preventie is het advies om alle honden tegelijkertijd te ontwormen. Deze behandeling dient elke 3 maanden herhaald te worden.
Bij kennels is daarnaast het advies om dagelijks de ontlasting op te ruimen en de hokken goed te reinigen.