Lintworm 

De meest voorkomende lintworm is 20 – 80 cm lang.  

De lintworm bestaat uit segmenten. De kop hecht zich met haken en zuignappen aan de binnenkant van de darm. Dit geeft nauwelijks schade. De staart van de lintworm laat los en verlaat de darmen. Een segment wordt ook wel proglottide genoemd en bevat 10.000-den kleine lintworm eitjes. Wanneer deze proglottide openbarst, gaan de eitjes zich verspreiden in de omgeving. 

De soort Dipylidium Caninum is de meest voorkomende lintworm en kan overgebracht worden wanneer een hond of kat een besmette vlo inslikt. Deze worm wordt volwassen in 3 weken en kan dan 20 – 80 cm lang zijn. Er worden eerst proglottiden los gelaten door de worm. Deze proglottiden kruipen zelf naar buiten via de anus. Vaak geeft dit jeukklachten. 
Deze lintworm komt ook bij mensen en voornamelijk bij kinderen voor. Deze worm is echter niet gevaarlijk.

Ook door het eten van rauw vlees kunnen lintwormen worden overgebracht. Bijvoorbeeld door het eten van muizen of ratten, maar ook door het eten van onverhit vlees en/of organen. De lintwormen wat op deze manier overgebracht worden, variëren in grootte tussen 1,2 millimeter tot 5 meter lengte. In tegenstelling tot bovenstaande lintworm (Dipylidium Caninum), bewegen de proglottiden van deze lintwormen niet en verlaten samen met de ontlasting het lichaam.

Ook deze soort van de lintworm komt bij mensen voor. Deze soort kan wel gevaarlijk zijn voor mensen. 

Honden en katten wat besmet zijn met lintwormen hebben meestal geen grote problemen, anders dan jeuk aan de anus. Bij ernstige infecties kunnen buikpijn, diarree en afvallen symptomen zijn.

U kunt uw huisdier preventief behandelen tegen lintworm. Belangrijk is om elke 3 maanden te ontwormen met een ontwormingstablet. Omdat vlooien ook lintworm kunnen overbrengen is het belangrijk om ook preventief te ontvlooien. 

Soms is het van toepassing om uw dier vaker te ontwormen. Voor een passend advies kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze praktijk. 

Wanneer u uw huisdier vers vlees of organen wilt geven, is het belangrijk om dit eerst te koken of minimaal 3 dagen in te vriezen bij -20 graden Celcius.