Giardia is een eencellige parasiet en een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden en katten.
Giardia is buiten bijna altijd aanwezig op plekken waar veel honden en katten komen. Dieren wat in het wild leven, kunnen de parasiet bij zich dragen en daardoor de omgeving juist weer besmetten.
Honden en katten worden besmet door het opeten van de paratiet, bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten.
Ook wij mensen kunnen Giardia met ons meedragen via bijvoorbeeld onze schoenen. Dieren wat niet buiten komen, kunnen hierdoor dus alsnog besmet raken.
Wanneer uw dier de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt deze zich in de darmen. Dit kan klachten geven, maar hoeft niet. Zowel de dieren met als zonder klachten van de parasiet, besmetten de omgeving.
De meeste dieren met Giardia krijgen geen klachten. Als dieren klachten krijgen, is dit in de vorm van diarree. De diarree kan vanzelf weggaan, langdurig en continu zijn of juist intermitterend zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Daarnaast kunnen dieren afvallen.
Bij katten is er vaak sprake van dikke darm diarree. Dit betekent dat ze vaker moeten poepen, persen op de ontlasting en de ontlasting slijmerig of vers bloed kan bevatten.
Giardia kan aangetoond worden door middel van een ontlastingsonderzoek. Bijvoorbeeld door een SNAP test. Deze kan op onze praktijk uitgevoerd worden.
Dieren met een positieve Giardia test, kunnen goed behandeld worden. Omdat Giardia ook vaak in de vacht gaat zitten, adviseren wij om uw dier tijdens de behandeling te wassen. Daarnaast is een goede hygiëne van de omgeving ook belangrijk.
Giardia-cysten kunnen buiten het dier lang overleven. Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet kan overleven.
In het water kouder dan 10°C kan de parasiet tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht kan de parasiet daarentegen maar enkele dagen overleven.
Sommige Giardia stammen kunnen zowel de hond, kat als mens besmetten. Belangrijk is dus om ook uw eigen hygiëne te onderhouden wanneer u in contact komt met een Giardia patiënt: draag handschoenen en beschermende kleding, knip uw nagels kort en was uw handen grondig.