Het laten inslapen van uw huisdier is een ingrijpende gebeurtenis. Wij willen u daarom goed voorbereiden op dit moment en het rouwproces dat volgt.
Euthanasie betekent het actief beëindigen van het leven van een dier, ook wel inslapen genoemd. Dit wordt enkel gedaan na een uitvoerig onderzoek door de dierenarts van uw dier. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt in samenspraak met de eigenaar besloten om het dier wel of niet te euthanaseren.
Vaak wordt euthanasie in 2 stappen uitgevoerd. Eerst wordt een injectie gegeven waardoor uw dier het bewustzijn verliest en de spierspanning verminderd. Vervolgens wordt een 2e injectie gegeven waardoor uw dier komt te overlijden. Het dier is pas overleden wanneer is vastgesteld dat het hart gestopt is met kloppen.
Na de euthanasie zijn er verschillende opties. U kunt ervoor kiezen om uw dier mee naar huis te nemen en zelf te begraven. Hierbij is het wel belangrijk dat dit op minimaal 1 meter diepte wordt gedaan. U kunt er ook voor kiezen om uw dier te laten cremeren. Uw dier kan hierbij opgehaald worden door het crematorium, maar u kunt uw dier ook zelf brengen. Binnen het cremeren zijn er verschillende opties, het crematorium neemt contact met u op om deze opties te bespreken en begeleidt u in het maken van een keuze hiervan.
Tot slot kunt u ook kiezen om uw dier op onze praktijk te laten. Hierbij dragen wij zorg voor de afhandeling en wordt uw dier uiteindelijk verwerkt.
Het verlies van een huisdier is een ingrijpende gebeurtenis. Rouwverwerking speelt hierbij een belangrijke rol. Iedereen verwerkt dit op zijn/haar eigen manier.
Rouwen om een huisdier is heel normaal en het is belangrijk dat iedereen dit op zijn eigen manier vormgeeft waar hij/zij zichzelf prettig bij voelt.