Myxomatose (konijnenpest) en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) zijn de twee meest voorkomende ziektes bij zowel wilde als tamme konijnen. Beide ziektes kunnen dodelijk zijn voor uw konijn.  

RHD wordt ook wel VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) of VHD (Viral Haemorrhagic Disease) genoemd. Daarnaast bestaan er van deze ziekte 2 varianten: RHD1 en RHD2. Het verschil tussen deze varianten zit vooral in de termijn waarin een konijn symptomen krijgt en de leeftijd van het konijn.  

Symptomen van RHD kunnen koorts, moeite met ademhalen of problemen met het zenuwstelsel zijn. Echter kunnen sommige konijnen ook zonder enige symptomen aan dit virus overlijden. 

RHD kan door middel van direct- en indirect contact worden verspreid. Direct contact tussen konijnen kan het virus overdragen. Daarnaast kan het virus ook indirect worden verspreid door geïnfecteerde ontlasting, urine, bloed en via voerbakjes. Ook kleding, schoenen en stekende insecten kunnen zorgdragen voor een verspreiding van het virus. Konijnen wat zowel binnen als buiten worden gehouden, kunnen RHD krijgen.  

RHD is een hardnekkig virus en vaak overleven konijnen deze ziekte niet. Daarom is het belangrijk om uw konijn elk jaar te laten vaccineren en een goede hygiëne te waarborgen. Hierdoor kunt u namelijk voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.  

Myxomatose wordt overgedragen door een beet of een steek van een besmette mug, steekvlieg of vlo. Daarnaast kan ook direct contact tussen konijnen de ziekte overdragen.  

Myxomatose is te herkennen aan rode, ontstoken ogen waar ook etter bij te zien is, vastgeplakte oogleden en verdikkingen in de huid rondom de ogen, oren of anus.  

Helaas overleven konijnen deze ziekte meestal niet. Daarom is het ook voor deze ziekte belangrijk om uw konijn elk jaar te laten vaccineren en maatregelen te nemen om te voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden. Dit kan door uw konijn te beschermen tegen bijtende insecten, door bijvoorbeeld een muskietennet.