Waarom zijn vitamine B12 en foliumzuur belangrijk?
Vitamine B12 (cobalamine) en foliumzuur (folaat) zijn essentieel voor de aanmaak en het herstel van cellen en weefsels. Uw hond of kat kan deze vitamines niet zelf aanmaken en moet ze via de voeding binnenkrijgen.
Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Foliumzuur komt voor in dierlijke producten, maar ook in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten. Tekorten in normale voeding zijn zeldzaam, maar kunnen ontstaan bij maag- of darmproblemen.
Vitamine B12-tekort bij honden en katten
Een tekort aan vitamine B12 komt vooral voor bij dieren met darmproblemen of een alvleesklierziekte (EPI). Dit kan leiden tot:
- Verminderde darmfunctie en slechter herstel van de darmwand
- Problemen met de opname van voedingsstoffen
- Verminderde weerstand en energie
- Problemen met groei en bloedarmoede (vooral in het beenmerg)
Sommige hondenrassen, zoals de Riesenschnauzer, Border Collie, Beagle en Australian Shepherd, kunnen een erfelijk probleem hebben waardoor ze geen vitamine B12 opnemen.
Wanneer testen we op vitamine B12-tekort?
Wij raden een bloedtest aan bij:
- Honden en katten met maag-darmklachten (braken, diarree)
- Dieren met alvleesklierproblemen (EPI)
- Verminderde weerstand of bloedarmoede
- Dieren met een groeiachterstand
Behandeling van vitamine B12-tekort
Bij een tekort aan vitamine B12 is het belangrijk om dit aan te vullen. Omdat de opname via de darm vaak verstoord is, geven we vitamine B12 via een injectie. De behandeling bestaat uit:
- 5-6 wekelijkse injecties onder de huid
- Daarna mogelijk 1 injectie per 2-4 weken bij langdurig tekort
Foliumzuur en de darmgezondheid
Foliumzuur wordt opgenomen in de dunne darm. Bij darmproblemen kan een tekort of een te hoog foliumzuurgehalte ontstaan. Dit kan wijzen op:
- Verminderde opname door een darmziekte
- Overgroei van darmbacteriën
Hoewel honden zelden last hebben van een foliumzuurtekort, is het soms nuttig om foliumzuur in het bloed te meten bij darmklachten.