Gebitsextracties bij huisdieren: Wanneer en waarom? 

Soms is het verwijderen van een tand of kies (extractie) onvermijdelijk om het welzijn van uw huisdier te waarborgen. Hoewel we altijd proberen tanden te behouden, kan een extractie noodzakelijk zijn bij ernstige gebitsproblemen die anders pijn of gezondheidsrisico’s veroorzaken.


Waarom zijn gebitsextracties nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een extractie de beste oplossing is voor uw huisdier:

  • Ernstige tandvleesontsteking (parodontitis): Wanneer het tandvlees en kaakbot zo ver zijn aangetast dat de tand of kies loskomt.
  • Beschadigde tanden: Gebroken of versleten tanden kunnen het tandbeen blootleggen, wat pijn en infecties veroorzaakt.
  • Tandresorptie (FORL): Een aandoening bij katten waarbij tanden van binnenuit worden afgebroken, wat zeer pijnlijk is.
  • Abcessen of infecties: Een tand of kies met een ontsteking aan de wortel kan niet altijd gered worden.
  • Melktanden die blijven zitten: Bij pups en kittens kunnen melktanden die niet vanzelf uitvallen problemen veroorzaken.

Hoe verloopt een gebitsextractie?

  1. Verdoving: Uw huisdier wordt onder narcose gebracht. Dit zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos en stressvrij verloopt.
  2. Onderzoek en voorbereiding: Vaak worden vooraf dentale röntgenfoto’s gemaakt om de staat van de tandwortels en omliggende structuren te beoordelen.
  3. Extractie: Met speciale tandheelkundige instrumenten wordt de tand voorzichtig verwijderd. Hierbij zorgen we ervoor dat het tandvlees en kaakbot minimaal beschadigd raken.
  4. Nazorg: De wond wordt gehecht en uw huisdier krijgt pijnstilling en soms antibiotica mee om complicaties te voorkomen.
  5. De dag na de behandeling bellen wij u hoe het met uw huisdier gaat. U bent ook welkom om op een extra controle te komen die dag.
  6. Nacontrole: Na enkele dagen volgt een controle afspraak om de wond en hechtingen te beoordelen.

Wat merkt uw huisdier na een extractie?

Na een gebitsextractie herstelt uw huisdier meestal snel. De pijn die door de zieke tand werd veroorzaakt, is verdwenen. U kunt tijdelijk wat aangepast voer geven, zoals zachte voeding, zodat het gebit de kans krijgt om goed te genezen.


Waarom is het belangrijk?

Een slechte tand kan veel ongemak en pijn veroorzaken, zelfs als uw huisdier dit niet direct laat merken. Daarnaast kunnen bacteriën vanuit de mond verspreiden naar vitale organen zoals het hart, de lever en de nieren, met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg.


Preventie is beter dan genezen

Hoewel extracties soms noodzakelijk zijn, kunt u gebitsproblemen vaak voorkomen door:


 

Heeft uw huisdier last van gebitsproblemen of twijfelt u over de gezondheid van het gebit? Maak een afspraak voor een controle. Samen zorgen we voor een pijnvrij en gezond leven voor uw dier!